De regering van Oekraïne en de pro-Russische rebellen hebben vrijdag gevangenen uitgewisseld.

Dat heeft het persbureau Interfax gemeld.

Een officiële bron van de zelfverklaarde Volksrepubliek Donetsk had eerder op de dag de ruil op korte termijn al aangekondigd. Het is de grootste uitwisseling van gevangenen sinds april.

Donderdag kwamen de Oekraïense autoriteiten en de separatisten overeen dat er gevangenen over en weer naar huis zouden mogen terugkeren. Het gaat om 222 rebellen en 150 Oekraïners.

De overdracht vond plaats in een neutrale zone ten noorden van Donetsk die tussen de linies van de rebellen en van de regeringstroepen in ligt, melden de Russische persbureaus Interfax en RIA Novosti

Minsk

De ruil is het enige en daarmee vrij magere resultaat van vijf uur onderhandelen in de Wit-Russische hoofdstad Minsk. Daar zaten Kiev, Moskou, de rebellen en de OVSE (Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa) om de tafel om het vredesproces in het land weer op gang te helpen.

Vrijdag zouden de partijen elkaar weer in Minsk spreken, maar dat is niet doorgegaan. De separatisten waren al sceptisch over het voortzetten van de gesprekken na woensdag en donderdag.

Krim

Oekraïne schrapte vrijdag de trein- en busverbindingen naar het door Rusland geannexeerde schiereiland de Krim. De inwoners kampen bovendien geregeld met afsluitingen van elektriciteit en water, die van het Oekraïense vasteland moeten komen. Ook enkele creditcardmaatschappijen trekken zich uit de Krim terug.

Chronologie van de gebeurtenissen in Oekraïne l Dossier Oekraïne