Vijf verschillende politiedepartementen in Istanbul werken samen aan het onderzoek naar de moorden op de Nederlands-Turkse criminelen Vedat S. en Ali A. die woensdag werden doodgeschoten in Istanbul. 

De politie bracht vrijdag naar buiten dat er contacten bestonden tussen de bendes van A. en van S. Het onderzoek richt zich momenteel op die contacten en het mogelijke verband tussen de beide liquidaties.

De politie zou al weten wie de daders van de moord zijn. De uit Rotterdam afkomstige Vedat S. is een broer van Sedat S., een bekende naam in de Turkse onderwereld.

De moord op Vedat S., die woensdag in Istanbul op straat werd doodgeschoten, zou zijn opgenomen op camera. Turkse media hebben de vage beelden getoond, zo meldt de NOS.

Vedat werd rond 22.30 uur onder vuur genomen toen hij met twee bodyguards op straat liep. Vanuit een voorbijrijdende auto zijn de drie beschoten met een kalasjnikov. Vedat S. en een van de beveiligers zijn in het ziekenhuis aan hun verwondingen overleden.

Op de beelden is een rode auto te zien. Een passagier schiet staand op de drempel over het dak van de auto.

Eerder op die woensdag werd Ali A., hoofdverdachte in het Amsterdamse liquidatieproces Passage, in de Turkse stad doodgeschoten. Het is tot nu toe niet zeker of er een verband bestaat tussen de twee afrekeningen.

Video: Beelden van de beveiligingscamera

Begrafenis

Vedat S. is vrijdag onder grote belangstelling in zijn geboorteplaats Bafra begraven. Zo’n drieduizend mensen bewezen hem de laatste eer. Ook de bij de aanslag omgekomen lijfwacht Ferdi Topal werd in Bafra begraven, schreven Turkse media vrijdag.

Vooral de begrafenis van S. vond plaats onder grote publieke belangstelling. Nadat zijn lichaam donderdag met een privévliegtuig naar Samsun was gevlogen, bracht een konvooi hem vrijdag in Bafra naar zijn laatste rustplaats.

De Turkse crimineel Sedat S. woonde de begrafenis van zijn broer niet bij. Volgens Turkse media verbleef hij in het buitenland. De bende van S. heeft in Turkije controle over het nachtleven in Istanbul.