De onderhandelingen over de situatie in Oekraïne die vrijdag in het Wit-Russische Minsk zouden worden gehouden zijn geschrapt. 

Dat heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken van Wit-Rusland gezegd. Een reden voor het schrappen van de gesprekken werd niet gegeven.

De aftrap tot de gesprekken werd woensdag gegeven, een dag nadat Oekraïne had besloten zijn status van niet-gebonden land bij de NAVO op te geven. 

De onderhandelingen tussen vertegenwoordigers van Oekraïne, Rusland, de pro-Russische rebellen en de Organisatie voor de Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) waren erop gericht het fragiele bestand in Oost-Oekraïne te verstevigen, onder andere door zwaar wapentuig terug te trekken en gevangenen te ruilen. 

Gevangenenruil

Donderdag kwamen de Oekraïense autoriteiten en de separatisten al overeen dat er gevangenen over en weer zullen worden geruild. Het gaat om 225 rebellen en 150 Oekraïners.

Volgens een officiële bron van de Volksrepubliek Donetsk zal de ruil vrijdag plaatsvinden, meldt het Russische staatsmedium Spoetnik

Het is de grootste gevangenenruil sinds april. Anderzijds is dat het enige en daarmee vrij magere resultaat van vijf uur onderhandelen in Minsk.