Sudan heeft twee VN-diplomaten het land uitgezet, onder wie de Nederlandse Yvonne Helle. 

Dat laten de Verenigde Naties (VN) weten.

Helle werkt als directeur van het ontwikkelingsprogramma in het Afrikaanse land. Ze is samen met Ali Al-Za'tari, de coördinator op dat gebied, de deur gewezen.

De president van Sudan, Omar Hassan al-Bashir, liet eerder dit jaar al weten dat hij de VN-medewerkers liever ziet vertrekken uit zijn land, omdat ze een "wissel trekken op de veiligheid". Helle zou op 29 december vertrokken moeten zijn, Al-Za'tari op 2 januari.

Wat de exacte reden was van de uitzetting is echter niet duidelijk. Wel volgt die op een escalatie van de diplomatieke problemen tussen de VN en Sudan. Deze week nog mochten VN-medewerkers niet naar het dorpje Tabit, waar soldaten van Sudan massaal vrouwen verkracht zouden hebben.

Verenigde Naties

De VN zijn boos over de uitzetting van de diplomaten. "Sancties instellen tegen VN-personeel dat naar Sudan is gestuurd om VN-werk te doen, is onacceptabel", aldus een woordvoerder. Secretaris-generaal Ban Ki-Moon riep Sudan op om de beslissing "onmiddellijk terug te draaien en volledig mee te werken met de VN".

De vredesmacht is sinds 2007 in Sudan, waar in 2003 een bloedig conflict uitbrak in de regio Darfur.