Indonesië heeft vrijdag een dankwoord uitgesproken voor de wereldwijde hulp na de tsunami die tien jaar geleden verwoesting bracht in de regio en ongeveer 230.000 mensen het leven heeft gekost.

Ook in Thailand, India en Sri Lanka worden de slachtoffers van de natuurramp herdacht.

"Ik heb nog nooit zo'n buitengewone solidariteit en vrijgevigheid meegemaakt", zei de Indonesische vicepresident Jusuf Kalla tijdens een herdenking van de ramp in de stad Banda Atjeh. 

In het centrum van de provinciehoofdstad kwamen mensen bijeen om de slachtoffers van de tsunami te herdenken.

Naast het tsunamibeeld, dat bestaat uit vijf golven, is een podium opgebouwd waar jonge Indonesiërs dansen in traditionele kleding om te bedanken voor de donaties. "Zelfs kinderen van over de hele wereld, van Duitsland tot de VS, hebben hun spaarpotten opengebroken en stuurden het geld naar de tsunamislachtoffers", zei Kalla.

Atjeh

De Indonesische provincie Atjeh werd in 2004 het zwaarst getroffen door de vloedgolf, omdat het dichtbij het epicentrum van de zeebeving ligt.

In de provinciehoofdstad Banda Atjeh kwamen donderdag duizenden mensen bijeen in de Grote Moskee, een historisch gebouw uit de 19de eeuw die de tsunami heeft overleefd.

Bekijk video:

'Waardevolle les'

Imam Asmam Ismail van de Grote Moskee zei dat de tsunami een ''waardevolle les'' is geweest voor Atjeh. Het gebied werd bijna dertig jaar lang geteisterd door gewapende conflicten. ''Na de tsunami vecht er niemand meer met elkaar. Mensen leven tot op de dag van vandaag in vrede en harmonie'', tekende de Britse BBC op uit de mond van de imam.

Atjeh, op het eiland Sumatra, werd woensdag getroffen door overstromingen na zware regenval. De Atjeh-rivier is buiten haar oevers getreden en heeft zeker één persoon meegesleurd.

Sri Lanka

In Sri Lanka reed een speciale trein naar de plek waar de vloedgolven destijds 1.600 reizigers doodden. Een trein op het spoor bij Peraliya werd toen verzwolgen door het water. De overlevenden van die tragedie, onder wie de conducteur, herdachten op exact dezelfde locatie de doden.

In India kwamen mensen samen om te bidden. Vooral op de Andaman- en Nicobareilanden vielen tien jaar geleden veel doden. In het zuiden van het vasteland van India gooiden mensen snoep en bloemen in zee.

Ambassade Thailand

De door de Nederlandse ambassade georganiseerde herdenking in het Thaise Phuket had vooral een "warm en menselijk karakter", zei ambassadeur Joan Boer vrijdag na de bijeenkomst.

In een hotel in Phuket waren zo'n zeventig tot tachtig Nederlanders bijeen. "De meesten wonen en werken in de buurt. Ze hebben de ramp en de hele periode daarna meegemaakt", aldus Boer.

Volgens hem draaide de bijeenkomst niet alleen om het lijden, maar vooral ook om de inzet van mensen direct na de tsunami. "Er werden mooie verhalen verteld over mensen die direct na de ramp te hulp sprongen. Over mensen die vertaalwerk deden, op brommertjes mensen naar het ziekenhuis brachten en hun keukens leegruimden om verbijsterde toeristen op te vangen."

Boer woont later op de dag ook de nationale herdenking in Thailand bij. Die is veel grootschaliger dan de Nederlandse herdenking en zal bijgewoond worden door alle ambassadeurs van 54 landen die mensen verloren tijdens de ramp. Ook zullen er Nederlandse nabestaanden aanwezig zijn bij die herdenking, die live op tv wordt uitgezonden.

Video: Zo ontstaat een tsunami

Achtergrond: 'Indonesiërs dragen tsunami nog altijd met zich mee'

Lees ook: Hulpverlening verbeterd door tsunami 2004