In de Russische hoofdstad Moskou heeft hevige sneeuwval gezorgd voor een record aan files.

Tussen 7.00 uur en 17.00 uur viel er zeventien centimeter sneeuw en op tien wegen in en om de stad stond het verkeer meer dan zeven uur lang stil.

De autoriteiten spreken van een "abnormaal fenomeen" en zijn met groot materieel de weg opgegaan om sneeuw te ruimen. Het Russische persbureau Interfax meldde dat er volgens het plaatselijke weerbureau in de regio van Moskou op sommige plaatsen zelfs 25 centimeter sneeuw was gevallen.

Het is in de avond minder gaan sneeuwen en volgens weerberichten komt er de komende uren niet nog zo'n pak uit de hemel. Wel is het mogelijk dat de files in de stad tot vrijdagochtend aanhouden.

Video: Sneeuw in Moskou

Langzaam

Om middernacht stonden er nog op acht wegen files, waarvan de langste al twaalf uur duurt. Op sommige delen van de ringweg, de verkeersader van Moskou, rijdt het verkeer niet sneller dan 10 kilometer per uur.

Volgens het Russische persbureau ITAR-TASS waren er om 13.00 uur al vijfhonderd verkeersongelukken gemeld, waarvan er 45 de verkeersstroom ernstig ontregelden. De autoriteiten hebben 11.000 machines ingezet om het sneeuw van de wegen te halen. De drie internationale luchthavens van de stad hebben 150 vluchten moeten schrappen.

Veel Russen zijn donderdag richting Moskou gaan rijden om daar oud en nieuw bij familie of vrienden te vieren. Het 'feestseizoen' is in Rusland deze week begonnen. Na nieuwjaar vieren de Russen op 7 januari het orthodoxe kerstfeest.