De Britse koningin Elizabeth II heeft donderdag in haar kersttoespraak opgeroepen tot verzoening en harmonie.

Volgens de koningin kost het tijd om verschillen in Schotland, waar eerder dit jaar een referendum over onafhankelijkheid werd gehouden, te overbruggen.

Ze prees de stappen die zijn gezet om het conflict in Noord-Ierland op te lossen en bracht de Kerstbestanden van 1914 in herinnering als voorbeeld voor een ieder.

"Er gebeurde iets tijdens die kerstmis, precies honderd jaar geleden", aldus Elizabeth. "Zonder daartoe instructies of bevel te hebben gekregen, staakten Britse en Duitse militairen de strijd in het niemandsland. Er werden foto's genomen en cadeautjes uitgewisseld. Het was een echt kerstbestand."

Ze verhaalde hoe de Duitse militairen Stille nacht zongen, zodat het lied aan de Britse kant van het front gehoord konden worden. "Dat kerstlied is nog altijd geliefd, een erfenis van het kerstbestand, en een herinnerig voor ons allen dat zelfs op de onwaarschijnlijkste plek op aarde altijd hoop is."

1952

De Britse koningin schrijft haar kersttoespraak altijd zelf. Al sinds 1952 spreekt ze het land toe. De koninklijke familie viert kerstmis op het landgoed Sandringham in Norfolk. Op eerste kerstdag ging de hele familie naar de kerk om daarna te gaan lunchen.