In zijn jaarlijkse kersttoespraak voorafgaand aan het 'Urbi et Orbi', heeft paus Franciscus donderdag opgeroepen om de landen die kampen met de uitbraak van ebola te helpen.

"Maak de benodigde hulp en behandelingen beschikbaar", zei de religieus leider van de christelijke kerk in Vaticaanstad.

Hij hoopt dat mensen die naasten zijn kwijtgeraakt door de uitbraak van het virus, steun vinden in hun geloof.

Ook schonk de paus veel aandacht aan de christenen en anderen die worden vervolgd in Irak en Syrië door terreurgroep IS en riep hij op tot een dialoog tussen Israël en de Palestijnen, die uiteindelijk tot vrede moet leiden.

Verder sprak hij over de mensen die te maken hebben met oorlogen, zoals in Oekraïne, Nigeria, Congo, Zuid-Sudan en Libië. 

Aanslag Pakistan

Ook riep hij op om kinderen te beschermen tegen geweld, misbruik en mensenhandel en veroordeelde hij de aanslag op een school in Pakistan, vorige week.

De paus sloot zijn kersttoespraak zoals gebruikelijk af met de wens "zalig kerstfeest" en de zegen Urbi et Orbi (voor de stad en voor het land). Op het Sint Pietersplein in Rome luisterden tienduizenden mensen naar Franciscus.

Femen

Kort na de toespraak griste een activiste van de groep Femen met ontbloot bovenlijf het kindje Jezus uit de kribbe op het Sint Pietersplein.

De vrouw hield de pop met gestrekte armen boven haar hoofd waardoor de leuze 'God is vrouw' in zwarte letters op haar lichaam goed te zien was. De vrouw werd kort na haar daad door een agent van de veiligheidsdienst van het Vaticaan aangehouden.

Femen is gekant tegen de Rooms-Katholieke kerk omdat die abortus en het homohuwelijk tegenhoudt.

Canterbury

De aartsbisschop van het Britse Canterbury is donderdag snipverkouden vertrokken van een kerstdienst en is daarna gecontroleerd op ebola. Het bleek loos alarm.

Justin Welby was de afgelopen drie weken in Sierra Leone, één van de landen die zwaar zijn getroffen door de ebola-uitbraak. Toen hij snel zieker werd in de kathedraal in Canterbury, vertrok hij.

Video: 'Help landen getroffen door ebola"