In het noordoosten van India loopt het dodental na het geweld van deze week nog altijd op.

Volgens de krant The Times of India staat de teller donderdag op 76 en zijn nog eens duizenden mensen gevlucht naar scholen en kerken.

Rebellen die vechten voor een eigen staat vielen in de deelstaat Assam afgelegen dorpen aan. De Bodo-minderheid had het vooral voorzien op een andere minderheid, de Adivasis.

Die hebben woensdag tegenaanvallen uitgevoerd. Tegelijk proberen de politie en het leger de rust te bewaren door ook geweld te gebruiken.

Waar de meeste doden overigens vielen door kogels, hebben de Adivasis ook twee Bodo's onthoofd en huizen in brand gestoken. De politie doodde weer drie protesterende Adivasis, in een poging een woedende menigte van honderden mensen in toom te houden.

Nationaal onderzoek

Overigens had de politie in Assam informatie gekregen over de precieze tijd en locatie waar de eerste aanval van de Bodo's zou plaatsvinden, maar de autoriteiten wisten het bloedbad niet te voorkomen. Volgens de regering van de deelstaat hadden de autoriteiten te weinig tijd om iets te doen tegen de op handen zijnde aanval.

Volgens de Indiase regering komt er een nationaal onderzoek naar het geweld. In de tussentijd heeft het leger te horen gekregen dat het ''helemaal los mag gaan tegen de militanten'', aldus een woordvoerder. ''Ik had een gesprek met de premier en die heeft het leger opgedragen de militanten uit te schakelen.''