Een medewerker van het Amerikaanse Centrum voor Ziektebeheersing en Preventie (CDC) heeft mogelijk ebola opgelopen door een fout in een labaratorium van de overheidsdienst in de stad Atlanta.

Dat meldt The New York Times woensdag op basis van CDC.

De laborant heeft zonder gezichtsbescherming monsters met ebola behandeld die niet inactief waren gemaakt. De medewerker wordt drie weken lang in de gaten gehouden.

Drie weken is de tijd waarin symptomen van ebola duidelijk worden. Ook zo'n twaalf anderen staan onder toezicht. Het gaat om CDC-medewerkers die in het laboratorium zijn geweest.

De monsters waren eerst in een laboratorium van het CDC onderzocht dat gespecialiseerd is in het onderzoeken van ebola. Daar had het dodelijke virus inactief gemaakt moeten worden voor de monsters werden doorgestuurd, maar dat is niet gebeurd. Volgens het hoofd van een afdeling van het CDC gaat het om een menselijke fout.

Bescherming

De laborant die de monsters in het tweede laboratorium onderzocht droeg wel handschoenen en beschermende kleding, maar gezichtsbescherming ontbrak dus. De medewerker kan daardoor zijn besmet.

Het CDC was eerder dit jaar ook al negatief in het nieuws. In juni werd duidelijk dat er was geblunderd met monsters van de levensgevaarlijke antrax-bacterie. Wetenschappers dachten het organisme onschadelijk te hebben gemaakt met een nieuwe methode, maar dat bleek niet zo. De monsters waren toen al naar andere laboratoria gestuurd. Tientallen mensen waren daardoor blootgesteld aan antrax, maar niemand bleek besmet.

Wie doet wat in de strijd tegen ebola?

Zes dingen die u moet weten over ebola l Dossier ebola