Syrische jihadisten zouden woensdag een Jordaanse straaljager van de coalitie tegen IS hebben neergeschoten bij het IS-bolwerk Al Raqqa, in het noorden van Syrië. De piloot is gevangengenomen.

De Jordaanse autoriteiten hebben bevestigd dat de piloot gevangen is genomen door terreurgroep Islamitische Staat.

"Jordanië houdt de groep (IS, red.) en zijn aanhangers verantwoordelijk voor de veiligheid van de piloot en zijn leven'', aldus een statement van het Jordaanse leger.

Het is nog niet duidelijk of het toestel daadwerkelijk door IS is neergeschoten of dat de piloot een technisch probleem had, waardoor het toestel neerstortte.

Foto's

Volgens Al Arabiya hebben strijders van IS foto's van de gevangengenomen Jordaanse piloot online geplaatst (zie beeld). Deze beelden kunnen niet geverifieerd worden.

De noordelijke provincie waar het toestel zou zijn neergehaald, wordt gecontroleerd door de terreurbeweging.

Volgens BBC claimt IS de straaljager naar beneden te hebben gehaald met een hittezoekende raket. 

Coalitie

Afgelopen nacht bombardeerde de coalitie het IS-bolwerk. Deze coalitie bestaat uit de Verenigde Staten, Jordanië, de Verenigde Arabische Emiraten, Saoedi-Arabië en Bahrein.

Nederlandse vliegtuigen gooien alleen bommen in Irak, niet in Syrië. Nederland werkt boven Irak samen met Australië, België, Canada, Denemarken, Frankrijk, Groot-Brittannië en de Verenigde Staten. 

Locatie Al Raqqa in Syrië:

Irak

Intussen hebben gevechten ten noorden en een aanslag ten zuiden van de Iraakse hoofdstad Bagdad woensdag veel levens geëist.

Strijders van IS lieten twee bommen afgaan bij Baquba, ten noorden van Bagdad. Daarbij kwamen respectievelijk drie Koerdische strijders en drie burgers om. De strijders werden vervolgens aangevallen door het Iraakse leger. In totaal achttien IS-leden kwamen om.

Ten zuiden van Bagdad blies een zelfmoordterrorist zich op in de stad Madaen. Daarbij kwamen zeker 33 mensen om, onder wie veel soennietische krijgers en Iraakse soldaten die stonden te wachten op hun salaris. Nog eens 55 mensen raakten gewond.

Volgens een politiewoordvoerder droeg de aanvaller een Iraaks legeruniform en een bomvest vol met kogellagers.

Video: IS haalt straaljager neer

Vier dingen die u moet weten over IS l Dossier IS