De FBI heeft een ex-militair opgepakt die zich op YouTube zou hebben uitgesproken voor het doodschieten van agenten.

Dat maakte de openbaar aanklager in Colorado dinsdag bekend. Google zou de autoriteiten op het spoor van de verdachte hebben gezet.

De 33-jarige verdachte werd aangehouden in zijn huis in Colorado Springs. Dat gebeurde nadat Google alarm had geslagen over een reactie van de man op een YouTube-video.

Hij gebruikte daar de naam Vets Hunting Cops (Veteranen jagen op Agenten) en zei dat voor ieder onschuldig slachtoffer van politiegeweld, een gepensioneerde politieman zou worden gedood.

De ex-militair zou hebben geweten dat politiemensen zijn bericht zouden zien. Zijn bedoeling was ze angst aanjagen, aldus de aanklager, die waarschuwde dat dreigementen richting politiemensen kunnen rekenen op de bijzondere aandacht van de autoriteiten.

De verdachte zou slechte ervaringen hebben met de politie. Zo omschreef de ex-militair ''een incident waarbij hij dacht anders te zijn behandeld vanwege zijn latino-afkomst''.

De FBI benadrukte dat het internet niet zo anoniem is als soms wordt gedacht. De verdachte kon worden opgepakt nadat de opsporingsdienst zijn gebruikersprofiel had getraceerd. De man kan tot vijf jaar achter de tralies verdwijnen.

De afgelopen weken is politiegeweld tegen Afro-Amerikanen doorlopend in het nieuws. Daarop werden zaterdag twee agenten in New York doodgeschoten in hun auto. De dader had vooraf op Instagram gezet dat hij dit ging doen uit wraak voor het doden van de donkere Michael Brown en Eric Garner door politieagenten.

Alles over de protesten in de VS in ons dossier | Rassenscheiding in Amerika nog altijd orde van de dag