Anti-terreureenheden van de Australische politie hebben in Sydney twee mannen opgepakt. Bij een van de verdachten zou documentatie zijn gevonden die erop wees dat een aanslag werd voorbereid op overheidsdoelen.

Dat schrijft de Australische krant The Sydney Morning Herald woensdag.

De politie zou naast de belastende documenten ook vuurwapens in beslag hebben genomen. Commissaris van politie Michael Phelan weigerde in detail te treden over de inhoud van de documenten, maar gaf wel aan dat zeker een document "duidelijk was opgesteld om een terreuraanslag mogelijk te maken".

Volgens tv-zender ABC is één van de verdachten een twintigjarige man die eerder dit jaar de set van een Australisch tv-programma over de deelname van Australiërs aan oorlogen in Irak en Syrië oprende en de uitzending verstoorde.

De andere verdachte is niet met naam en toenaam bekendgemaakt. Wel is bekend dat hij 21 jaar oud is en beschuldigd wordt van het overtreden van een zogenoemd control order. Die maatregel houdt in dat iemands vrijheid wordt beperkt, zodat andere mensen geen slachtoffer worden van terrorisme.

Gijzelingsactie

"Ik heb er vertrouwen in dat we de activiteit die ze planden hebben verstoord", zei Phelan. Australië is extra waakzaam na een recente gijzelingsactie in een café. Daarbij kwamen een 34-jarige man en een 38-jarige advocate om het leven. Ook de gijzelnemer kwam om.

Dinsdag nog zei de Australische premier Tony Abbott dat de geheime diensten na die gijzeling opvallend veel "terroristisch geklets" hadden waargenomen.