De Amerikaanse overheidsorganisatie FDA (Food and Drug Administration), die onder andere gaat over de behandeling van bloed, heeft dinsdag geadviseerd om de regels voor bloeddonatie door homoseksuelen te versoepelen.

Dat meldt AP.

Homoseksuele en biseksuele mannen mogen in Amerika geen bloed doneren, maar daar komt nu misschien verandering in. Het huidige beleid stamt uit de tijd dat aids zich begon te verspreiden en er nog weinig bekend was over de ziekte.

Volgens de nieuwe regels mag er door homoseksuelen en biseksuelen bloed worden gedoneerd als ze een jaar lang voorafgaand aan de donatie, geen seksueel contact hebben gehad met een man. 

Het gaat dus om een advies van de FDA, die een grote invloed hebben op het beleid van de Amerikaanse overheid aangaande de veiligheid van voedsel, medicijnen en behandeling van bloed. 

Het is de bedoeling in 2015 de regels te versoepelen. Groot-Brittannië, Spanje en Australië hebben het verbod voor de twee groepen al laten vallen.

Nederland

Op dit moment mogen homoseksuele mannen ook in Nederland geen bloed geven, omdat hiv- en soa-besmettingen onder deze groep vaker voorkomen dan onder heteroseksuelen. De Tweede Kamer nam in april 2012 wel een motie aan waarin staat dat ook homoseksuele mannen bloed mogen doneren, maar dit is nog niet definitief.

De Nederlandse bloedbank Sanquin benadrukte destijds dat het niet gaat om de geaardheid van de man. "Niemand wordt bij ons gevraagd naar zijn geaardheid. Daar zijn we niet in geïnteresseerd. Er wordt wel gevraagd naar iemands seksuele gedrag", aldus de woordvoerder. 

"Mannelijke donoren die in hun leven ooit seks met een man hebben gehad kunnen geen bloeddonor worden. Dit geldt ook voor vrouwen die seks hebben gehad met een man die seks heeft gehad met een andere man. Die vrouwen mogen twaalf maanden geen bloeddonor worden."