De Canadees Luka Rocco Magnotta is dinsdag in Montreal tot levenslange gevangenisstraf veroordeeld voor het vermoorden en aan stukken snijden van zijn Chinese minnaar in 2012.

Magnotta komt de eerste 25 jaar niet in aanmerking voor vervroegde vrijlating, zo meldt de Canadese site CBC News. Daarnaast kreeg de Canadees 19 jaar cel voor vier andere vergrijpen.

Hij stuurde delen van diens lichaam over de post naar scholen en politieke partijen in Canada.

Magnotta (32) pleitte voor de rechtbank onschuldig te zijn. Hij gaf toe zijn vriend Jun Lin (33) te hebben omgebracht, maar claimde ontoerekeningsvatbaar te zijn door een psychische stoornis. Volgens zijn advocaat is Magnotta schizofreen en kon hij ten tijde van de moord geen goed van kwaad onderscheiden.

De aanklager in de zaak voerde echter aan dat de moord door Magnotta doelbewust gepland was en dat diens gedrag niet dat van een krankzinnige was. 

Katten

Een belangrijk bewijsstuk was een e-mail die Magnotta ongeveer een halfjaar voor de moord naar een Britse journalist stuurde en waarin hij zijn macabere plan uiteenzette.

De journalist had Magnotta bevraagd over video's hij had gemaakt en verspreid over het vermoorden van katten. Hij had geantwoord dat katten nog maar het begin waren: "De volgende keer dat je van mij hoort zal dat zijn in een film die ik maak waarin wat mensen voorkomen."

Voet

De zaak kwam in 2012 in het nieuws toen het hoofdkwartier van de Conservatieve Partij van Canada een pakketje met daarin een voet ontving. Diezelfde dag dook een afgehakte hand op in een postsorteercentrum. Het lichaamsdeel was geadresseerd aan de Liberale Partij. De andere hand en voet werden verstuurd naar twee scholen in Vancouver. Lins torso werd uiteindelijk teruggevonden op een vuilnisbelt.

Magnotta had toen inmiddels de benen genomen. Na een internationale klopjacht werd hij uiteindelijk in de Duitse hoofdstad Berlijn in de kraag gevat.