Frankrijk neemt extra veiligheidsmaatregelen na de drie bloedige voorvallen van afgelopen dagen. Tweehonderd tot driehonderd extra militairen gaan patrouilleren op verschillende plaatsen in het land.

Dat zei de Franse premier Manuel Valls dinsdag na een spoedberaad met zijn ministers.

President François Hollande meldde even later dat er één dodelijk slachtoffer is gevallen toen maandag in de stad Nantes een automobilist op een kerstmarkt inreed, aldus Sky News. Nog eens negen mensen raakten daarbij gewond.

De dader van de aanval in Nantes lijkt alleen te hebben gehandeld. De man heeft vermoedelijk ook psychische problemen en zou geen blijk hebben gegeven van politieke of religieuze beweegredenen.

Datzelfde geldt voor de automobilist die een dag eerder (zondag) inreed op voorbijgangers in Dijon. Daarbij raakten dertien mensen gewond.

Zaterdag stak een 20-jarige moslim om zich heen in een politiebureau in Joué-lès-Tours. Drie agenten raakten toen gewond. De dader werd doodgeschoten.

'Meer patrouilles'

Het aantal patrouilles zal vanwege de gebeurtenissen worden verhoogd, aldus premier Valls. "Tweehonderd tot driehonderd soldaten zullen in de komende uren worden ingezet."

Ook zullen volgens de premier extra agenten worden ingezet en dan met name in gebieden waar veel mensen komen, zoals winkelcentra en stations.

Momenteel patrouilleren 780 militairen in Frankrijk in het kader van antiterreurplan Vigipirate. In de komende uren komen daar dus nog een paar honderd bij, schrijven Franse media.

"Op enkele uren van Kerstmis moeten we zowel de Franse bevolking als de publieke diensten beschermen, doelwit van bepaalde terreurgroepen. Dat is de missie van de veiligheidsdiensten", aldus Valls.

Video: Verklaring premier Valls

Geen verband

Volgens de Franse autoriteiten was er geen verband tussen de drie gebeurtenissen in Joué-lès-Tours, Dijon en Nantes.

Valls riep de bevolking dinsdagochtend op tot waakzaamheid na de dramatische gebeurtenissen, ook al waren het losstaande incidenten. Hij noemde de gebeurtenissen "ernstig en verontrustend".

De premier gaat dinsdag met minister Bernard Cazeneuve (Binnenlandse Zaken) naar Nantes om slachtoffers, familie en de lokale autoriteiten bij te staan.

Cannes

Intussen is er in de Franse kuststad Cannes dinsdagmiddag een man aangehouden die twee geladen geweren en een mes van 25 centimeter lang bij zich zou hebben, meldt de Franse krant Le Figaro.

De 40-jarige man, die zwaarbewapend op bewakingscamera's in de stad werd gezien, wordt ondervraagd door de lokale autoriteiten.