Het Oekraïense parlement heeft een belangrijke stap gezet richting een mogelijke aansluiting bij de NAVO. Het parlement verwierp dinsdag de 'niet-aangesloten status' van het land.

Die status betekende dat het land zich niet zou aansluiten bij welk militair bondgenootschap dan ook. De Oekraïense president Petro Porosjenko liet eerder al weten dat wat hem betreft Oekraïne zowel bij de NAVO als de EU gaat horen.

303 parlementsleden stemden vóór het verwerpen van de oude status. Slechts acht leden stemden tegen. 

Moskou probeert uit alle macht te voorkomen dat de voormalige bondgenoot zich bij de NAVO aansluit. De stap werd door het Kremlin dan ook gezien als ''een onvriendelijke stap jegens ons'', zo liet de Russische afgevaardigde binnen de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) in een reactie weten.

Contraproductief

De Russische minister Sergej Lavrov van Buitenlandse Zaken noemde de stap contraproductief. Die zal de spanning in het oosten van Oekraïne alleen maar verder doen toenemen. Volgens hem is het een illusie om te denken dat ,,de diepe internationale crisis van Oekraïne op te lossen is met dit soort wetten''.

De relatie tussen de buurlanden is tot ver beneden het vriespunt bekoeld. Een revolutie in Oekraïne zorgde begin dit jaar voor de val van een pro-Russische regering. In reactie op die gebeurtenis annexeerde Rusland het schiereiland de Krim. Bovendien steunt Rusland een opstand van pro-Russische rebellen in het oosten van Oekraïne. Moskou ontkent anderzijds hardnekkig dat de rebellen Russische steun genieten.

Het kan overigens nog jaren duren voordat Oekraïne zich daadwerkelijk aansluit bij de NAVO.

Chronologie van de gebeurtenissen in Oekraïne l Dossier Oekraïne