Het regime van de Syrische dictator Bashar al-Assad geeft toestemming voor de levering van medicijnen aan delen van Aleppo die door de oppositie worden gecontroleerd. 

Dat meldt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) dinsdag volgens de BBC

Ook delen van Damascus die door de oppositie worden gecontroleerd, kunnen worden voorzien van medicijnen. De WHO hoopt dat de medicijnen vóór volgende week kunnen worden afgeleverd. 

Elizabeth Hoff, van de WHO, zegt dat de leveringen het resultaat zijn van besprekingen op het hoogste niveau. 

Op de vlucht

Volgens de Verenigde Naties (VN) verblijven ongeveer 4,7 miljoen Syriërs in gebieden die moeilijk bereikbaar zijn voor hulpdiensten.

Sinds 2011 zijn meer dan 200.000 mensen omgekomen in de Syrische burgeroorlog. Meer dan negen miljoen mensen zijn op de vlucht geslagen. 

Homs

Human Rights Watch (HRW) wijst er dinsdag op dat de regering nog steeds aanvallen uitvoerd op Homs. De wijk al-Waer, in handen van de oppositie, is sinds oktober in groeiende mate doelwit geworden.

Op 16 december zouden 33 burgers zijn omgekomen bij een van de bombardementen. "Terwijl de aandacht nu niet meer uitgaat naar Homs, lijden tienduizenden burgers in al-Waer. Anderen komen om", zegt Nadim Houry van HRW. 

Observatorium

Activisten van het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten stellen dinsdag dat sinds september zeker 1.170 mensen omgekomen door bombardementen van buitenlandse troepen die onder leiding staan van de Verenigde Staten.

Sinds het begin van de luchtaanvallen tegen terreurorganisatie Islamitische Staat zijn zeker 1.046 IS-strijders gedood en 72 strijders van al-Nusra, de Syrische tak van al-Qaeda. Ook vielen er zeker 52 burgerdoden, onder wie vijf vrouwen en acht minderjarigen.

De internationale coalitie begon op 23 september met de luchtaanvallen tegen IS. Zij heeft onder meer doelen gebombardeerd in de steden Homs, Hama en Aleppo.

IS riep eind juni een kalifaat uit in grote delen van Irak en Syrië. 

Video: Opereren gaat in Aleppo met lepels en vorken

Syrische burgeroorlog blijft fel en complex l Interview met HRW-onderzoeker over Syrië

Chronologie van de Syrische burgeroorlog l Dossier Syrië