De leider van de extremistische groep die in september de Fransman Herve Gourdel onthoofdde, is zelf gedood. 

Het Algerijnse leger heeft Gouri Abdelmalek gedood vanuit een hinderlaag nabij Boumerdes, ongeveer 50 kilometer ten oosten van de hoofdstad Algiers, deelde het ministerie van Defensie dinsdag mee.

Bij een andere actie van het leger in Tizi Ouzou, niet ver van Boumerdes, werden twee andere extremistische moslims gedood.

Abdelmalek, ook bekend als Khalid Abu Suleiman, leidde de groep genaamd Soldaten van het Kalifaat, die verbonden is aan terreurgroep IS. Hij vocht al tegen het regeringsleger in de jaren negentig, toen er in Algerije een bloedige burgeroorlog woedde.

Wandeltocht

In september gijzelde de groep van Abdelmalek de Fransman Gourdel, die een wandeltocht ging maken in de bergen ten oosten van Algiers. Kort na zijn gijzeling werd een filmpje gepubliceerd, waarop te zien is dat Gourdel wordt onthoofd.

De moslimextremisten lieten weten dat het een vergelding was voor de deelname van Frankrijk aan de strijd in Irak tegen IS.

Volgens een bron binnen de strijdkrachten hebben de Algerijnse veiligheidsdiensten dit jaar 110 extremistische moslims gedood. Algerije blijft daarmee een belangrijke bondgenoot vann de Verenigde Staten in de strijd tegen gewapende moslimsgroepen in de regio.