De twee Australiërs die omkwamen tijdens de gijzeling in een café in Sydney vorige week, zijn dinsdag begraven. 

Katrina Dawson en Tori Johnson stierven na bijna zeventien uur gegijzeld te zijn door de eveneens omgekomen Iraanse vluchteling Man Haron Monis.

Johnsons uitvaart vond volgens Australische media plaats in een kerk op nog geen honderd meter van het Lindt Café, waar hij als manager werkte. Andere gijzelaars woonden de dienst bij.

Later op dinsdag begon ook de dienst voor Dawson op het universiteitsterrein van Sydney. Onder andere Julie Taylor zal daar een toespraak houden. De zwangere vriendin van Dawson zat ook in het café, en werd tijdens de uiteindelijke belegering door de politie beschermd door de omgekomen advocate.

Premier Tony Abbott waarschuwde dinsdag dat er in de dagen na de gijzeling in het Lindt Cafe ongebruikelijk veel ''terroristisch geklets'' is onderschept door de geheime diensten. ''Het is daarom belangrijk dat mensen alert blijven'', zei de premier.

Oppositieleider

De gijzeling heeft de Australische oppositieleider John Robertson zijn positie gekost. Dinsdag stapte de leider van de NSW Labor partij volgens Australische media op, nadat bekend werd dat hij in 2011 een brief ondertekende voor gijzelnemer Man Haron Monis.

In de brief, die werd gesteund door Robertson, vroeg Haron Monis aan het ministerie voor Familie en Maatschappelijke Zaken of hij op vaderdag zijn kinderen mocht zien. Dat was twee jaar nadat hij was veroordeeld voor het sturen van haatbrieven aan families van tijdens internationale missies omgekomen militairen.

''Het is duidelijk dat ik de steun van een deel van mijn collega's heb verloren'', aldus Robertson. Over drie maanden zijn er verkiezingen in de staten van Australië.