De man die maandag inreed op een kerstmarkt in het Franse Nantes lijkt alleen te hebben gehandeld. Dat maakten de Franse autoriteiten bekend. Door de aanval raakten zeker tien mensen gewond.

Het was het derde keer in drie dagen tijd dat Frankrijk werd opgeschrikt door een bloedig voorval. Een dag eerder raakten dertien mensen gewond toen een automobilist in Dijon inreed op voorbijgangers.

Zaterdag stak een 20-jarige moslim om zich heen in een politiebureau in Joué-lès-Tours. Drie agenten raakten gewond. De dader werd doodgeschoten.

Aanklagers stelden eerder dat er geen verband is tussen de gebeurtenissen in Dijon en Joué-lès-Tours. De aanvaller in Djion zou een psychiatrische patiënt zijn geweest en geen ideologische motieven hebben gehad.

Waakzaamheid

Ook de aanvaller in Nantes lijkt alleen te hebben gehandeld. De man heeft vermoedelijk ook psychische problemen. Ook zou hij geen blijk hebben gegeven van politieke of religieuze beweegredenen.

De Franse premier Manuel Valls heeft de bevolking opgeroepen tot waakzaamheid na de dramatische gebeurtenissen in Dijon, Nantes en Joué-lès-Tours, ook al zijn het losstaande incidenten. Hij noemt de gebeurtenissen ernstig en verontrustend.

Choquerende beelden

''Ik begrijp de bezorgdheid van onze bevolking tegenover zulke choquerende beelden, en tegenover het verdriet van de slachtoffers'', zei de premier dinsdag tegen de Franse radiozender Europe 1. De beste reactie is volgens de bewindsman rustig doorleven, met de noodzakelijke waakzaamheid.

De premier heeft vooralsnog geen extra veiligheidsmaatregelen bekendgemaakt. Later op de dag komen de ministers bijeen om de situatie te bespreken.