Burgemeester van New York Bill de Blasio heeft maandag een oproep gedaan om de protesten tegen politiegeweld voorlopig te stoppen naar aanleiding van de moord op twee agenten afgelopen zaterdag.

De Blasio wordt er door de politie van beschuldigd een verkeerde houding te hebben in het debat over politiegeweld tegen minderheden. Agenten rekenen hem aan dat hij sympathie toonde voor de demonstranten. 

"Ik denk dat het belangrijk is om nu een stap terug te doen, ongeacht wat je vindt. Het is tijd om even te stoppen met  politieke debatten en ons te bezinnen."

De burgemeester vindt dat de de rouwende families van de omgekomen agenten nu gesteund moeten worden. De Blasio had samen met politie-commissaris William Bratton een ontmoeting met hen.

Wraak

De 28-jarige Ismaaiyl Brinsley schoot zaterdag twee agenten dood. Hij deed dit uit wraak voor de dood van de donkere Michael Brown en Eric Garner door politieagenten, zo schreef hij op Instagram vlak voor zijn daad.

Net voor de moord zou hij twee voorbijgangers hebben gevraagd hem te volgen op het sociale medium.

Brinsley, die zelfmoord pleegde, was geen onbekende van de politie. Volgens een rechercheur werd hij in de afgelopen jaren negentien keer opgepakt voor onder meer verboden wapenbezit, diefstal en terroristische dreigingen.

Schandelijk

Diverse actiegroepen hebben al laten weten door te gaan met acties. Volgens de bekende burgerrechtenactivist Al Sharpton is het verzoek te vaag. ''Is een wake ook een protestactie?'', vroeg Sharpton zich af.

Activisten van de Answer Coalition reageerden heftiger. De groep klaagde over een ''schandelijke'' poging de vrijheid van meningsuiting te beknotten.

De Blasio heeft het niet alleen aan de stok met activisten, maar ook met zijn eigen politie. De burgemeester heeft volgens een politievakbond ''bloed aan zijn handen'' omdat hij een verkeerde houding zou hebben aangenomen in het debat over politiegeweld tegen minderheden.

Zelfs de aankondiging dat De Blasio bij de uitvaarten van de doodgeschoten agenten zal zijn, een formaliteit, zorgde voor ophef. De grootste politievakbond riep eerder deze maand de leden namelijk op om een brief te tekenen, waarin staat dat de burgemeester niet welkom is op een eventuele uitvaart.

Video: Weduwe vermoorde agent geeft verklaring:

Alles over de protesten in de VS in ons dossier | Rassenscheiding in Amerika nog altijd orde van de dag