Ontvoering, marteling en verkrachting. Voor honderden en mogelijk zelfs duizenden vrouwen van de yezidi's, de Koerdische religieuze minderheid in Irak, is het de dagelijkse realiteit, stelt Amnesty International dinsdag.

Yezidi's leven in het noorden van het land. Sinds augustus gaan zij gebukt onder de terreur van Islamitische Staat (IS). De yezidi's waren afgelopen zomer wereldnieuws toen grote groepen van de minderheid lange tijd vastzaten op de berg Sinjar die IS had omsingeld.

Veel vrouwen en meisjes worden gevangengenomen en moeten zich bekeren tot de islam. Daarna worden ze meestal uitgehuwelijkt, verkocht of cadeau gedaan aan Iraakse of Syrische IS-strijders of aanhangers van de terreurgroep. Sommigen zijn pas 14 jaar of zelfs nog jonger.

''De levens van honderden yezidi-vrouwen en -meisjes zijn verscheurd door het seksuele geweld en de slavernij die zij moeten ondergaan omdat ze door IS zijn gekidnapt'', aldus Amnesty International.

De mensenrechtenorganisatie praatte met meer dan veertig yezidi's die zijn ontsnapt aan het geweld van IS. ''Veel van hen worden gebruikt als seksslaven.''

Zelfmoord

Sommige meisjes zijn zo getraumatiseerd dat ze de dood als enige uitweg zien.

Een meisje dat met twintig vrouwen gevangen zat, vertelde aan Amnesty het verhaal over de 19-jarige Jilan: ''We kregen kleding die leek op danskostuums. Die moesten we aantrekken nadat we hadden gedoucht. Jilan pleegde zelfmoord in de badkamer door haar polsen door te snijden en zichzelf op te hangen. Ik denk dat ze wist dat ze zou worden meegenomen door een man."

Ook Wafa (27) probeerde met haar zusje zelfmoord te plegen nadat IS had gedreigd hen uit te huwelijken. ''We knoopten sjaals om onze nek en trokken zo hard als we konden aan het uiteinde van elkaars sjaal, totdat ik flauwviel", vertelde Wafa.

De meisjes ontsnapten aan de dood omdat medegevangenen hen tegenhielden.

''Het is zo pijnlijk wat ze mij en mijn familie hebben aangedaan'', zegt de 16-jarige Randa, die met onder anderen haar hoogzwangere moeder werd verkocht of weggegeven aan een man die haar meerdere keren verkrachtte.

''IS heeft ons leven vernietigd. Wat zal er gebeuren met mijn familie? Ik weet niet of ik ze ooit nog zal terugzien.''

Vier dingen die u moet weten over IS l Dossier IS