De leiders van Oekraïne, Rusland, Frankrijk en Duitsland zijn het maandag eens geworden over een nieuwe ronde vredesbesprekingen deze week over Oekraïne.

Het overleg vindt woensdag en vrijdag plaats in de Wit-Russische hoofdstad Minsk. Dat heeft het bureau van de Oekraïense president Petro Porosjenko maandag meegedeeld.

Porosjenko voerde maandag teleconferentiegesprekken met zijn Russische en Franse ambtgenoten Vladimir Poetin en François Hollande en de Duitse bondskanselier Angela Merkel.

Porosjenko benadrukte dat alle onderdelen van vorige overeenkomsten dienen te worden nagekomen, zoals het trekken van een scheidslijn tussen de strijdende partijen en de terugtrekking van zware wapens en troepen.

Savtsjenko

De Oekraïense president zei ook dat Rusland de Oekraïense legerofficier Nadezjda Savtsjenko moet vrijlaten. Zij werd in de zomer door pro-Russische separatisten gevangengenomen en belandde later in een gevangenis in Rusland.

Eerder ontving Porosjenko president Noersoeltan Nazarbajev van Kazachstan in Kiev. Nazarbajev noemde de strijd in het oosten van Oekraïne 'onzinnig' en riep alle partijen op een oplossing ervoor te vinden.

Achtergrond: Wapenstilstand in Oekraïne: eerst zien dan geloven