Foto's van een ooggetuige van de ramp met vlucht MH17 tonen een raket waarmee het vliegtuig op 17 juli uit de lucht werd geschoten. Het gaat hoogstwaarschijnlijk om een luchtdoelraket, afkomstig uit separatistengebied in Oost-Oekraïne.

Dat meldt RTL Nieuws maandag, dat zegt de foto's in handen te hebben.

RTL sprak ook met de maker van de beelden, die kort na het afschieten van de raket en het neerstorten van het toestel werden gemaakt.

Er zou sprake zijn van drie foto's, waarop onder meer een rookpluim is te zien die waarschijnlijk afkomstig is vanaf de plek waarvandaan de raket werd gelanceerd. Het gaat mogelijk om het gebied dat door de pro-Russische separatisten in Oost-Oekraïne wordt bezet.

Privacy

RTL wil de foto's niet publiceren om de privacy van de fotograaf te beschermen. Zijn naam wordt uit veiligheidsoverwegingen ook niet genoemd. 

"Ik heb die witte baan in de lucht gefotografeerd. Op dat moment wist ik niet wat dat betekende. Voor mij was het gewoon een witte streep: van de horizon omhoog, tot in de wolken waar hij uit elkaar ging. Pas later werd helder wat dat nou was," aldus de maker van de foto's volgens RTL Nieuws.

De maker leverde naar eigen zeggen zijn camera in bij internationale onderzoekers en werd gehoord door Nederlandse en Australische onderzoekers.

Akker

Verschillende experts die door RTL Nieuws werden geraadpleegd, melden dat de foto's niet zijn gemanipuleerd. Ook maken zij aannemelijk dat de rookpluimen van de raket leiden naar een akker, die op 17 juli behoorde tot het bezette gebied van de separatisten. 

Het Openbaar Ministerie is op de hoogte van het bestaan van de foto's en zegt dat ze deel uitmaken van het strafrechtelijk onderzoek naar de vliegramp. "Wij nemen ze mee in het strafrechtelijk onderzoek, maar ik kan niet genoeg benadrukken dat het te vroeg is om conclusies te trekken," zegt een woordvoerder van het OM.

Onderzoek

De Onderzoeksraad voor Veiligheid doet onderzoek naar de oorzaak van de ramp, het OM onderzoekt of de verantwoordelijken kunnen worden opgespoord en vervolgd. In een brief aan de nabestaanden schreef hoofdofficier van justitie Fred Westerbeke onlangs dat het OM ''meer, maar dan ook veel meer bewijzen en informatie'' over de ramp heeft verzameld dan tot nu toe bekend is.

Zo zijn telefoongesprekken afgeluisterd en hebben getuigen uit het rampgebied beelden gestuurd en verklaringen afgelegd.

Bij de ramp met de MH17 op 17 juli kwamen alle 298 inzittenden om het leven, onder wie 196 Nederlanders. 

Dossier MH17 | Chronologie van de vliegramp