De Italiaanse politie heeft geplande aanslagen van een groep neofascisten verijdeld. Ze hadden het gemunt op immigranten en politici.

Een Italiaanse generaal, die aan het hoofd staat van een antiterreureenheid, heeft dat maandag gezegd.

Italiaanse media melden dat de politie maandagochtend veertien leden heeft aangehouden. Zij hebben dezelfde uitgangspunten als de neofascistische groepering Ordine Nuovo (nieuwe orde), die in 1973 door de regering werd verboden.

Leden van de groep zouden gewelddadige acties tegen staatsinstellingen, zoals de belastingdienst, maar ook politici, rechters en medewerkers van de veiligheidsdiensten hebben beraamd. Daarmee wilden zij de openbare orde ontwrichten. De arrestaties hadden in alle delen van het land plaats. Eén persoon is in Milaan aangehouden.

De groep werd al langer in de gaten gehouden, aldus generaal Mario Parente. Toen de leden van de groep onlangs begonnen met het verzamelen van wapens grepen de autoriteiten in.

De veertien worden beschuldigd van het lidmaatschap van een organisatie die terroristische doelstellingen heeft en aanzet tot discriminatie en geweld. Het justitieel onderzoek heeft betrekking op nog 31 andere mensen, maar zij zijn niet opgepakt.