Pakistan gaat de komende weken rond de vijfhonderd terreurveroordeelden executeren.

Dat heeft de Pakistaanse minister Chaudhry Nisar Ali Khan van Binnenlandse Zaken gezegd, zo meldt persbureau AFP.

''Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft deze gevangenen aangewezen voor executie", zei Nisar over de vijfhonderd geplande executies. ''De president heeft hun verzoek voor gratie al afgewezen.''

De minister gaf zondag een persconferentie in Islamabad. De doodstraf voor terreurverdachten in Pakistan was in 2008 afgeschaft, maar werd opnieuw ingevoerd na de bloedige aanval op een school vorige week in Peshawar door de Taliban. Daarbij kwamen 149 mensen om het leven, onder wie 133 kinderen.

Volgens minister Nisar is de aanslag echter niet de reden dat de doodstraf weer is toegestaan. ''De legerleiding had het besluit al voor de Peshawar-tragedie aangekaart bij premier Sharif."

Represailles

Nizar zei zich ervan bewust te zijn dat het doden van terroristen kan leiden tot ernstige represailles. ''Maar we moeten niet toegeven als we de slachtoffers van Peshawar willen wreken. We zullen deze oorlog winnen."

Zondag werden er al vier mannen ter dood gebracht, die waren veroordeeld voor een mislukte aanslag op ex-president Pervez Musharraf in 2003.  De eerste twee terroristen werden vrijdag geëxecuteerd.

Maandag gaf de Pakistaanse premier Nawaz Sharif de opdracht door te gaan met het executeren van terroristen. Volgens Sharif is Pakistan vastberaden terrorisme uit te bannen en moet er ''geen medelijden zijn met mensen die onschuldige jongeren, burgers en kinderen vermoorden".