Nederlandse F-16's hebben meegeholpen met het doorbreken van de omsingelingen van Mount Sinjar in het noorden van Irak. Koerdische peshmerga's brachten strijders van Islamitische Staat (IS) hier de afgelopen dagen een nederlaag toe.

''Honderen yezidi's die geen kant op konden zijn, gelukkig voordat de winter hard heeft kunnen toeslaan, uit hun benarde positie bevrijd. Nederland heeft aan de bevrijding van deze mensen bijgedragen met luchtaanvallen van onze F-16's de afgelopen dagen'', aldus minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken die in Irak is om de missie tegen IS te bespreken.
 
Over de precieze inzet van de Nederlandse gevechtsvliegtuigen is niets bekendgemaakt. De inzet van de Nederlandse toestellen wordt volgens de bewindsman ''door mijn gesprekspartners in Irak toegejuicht''.
 
In augustus grepen de Amerikanen in omdat op Mount Sinjar duizenden yezidi's werden vastgehouden door IS. Daarna kwam een internationale coalitie tot stand om IS te bestrijden. Nederland doet daaraan mee met F-16's en gaat Iraakse en Koerdische militairen trainen.

Locaties

Nederlandse trainers worden actief op verschillende locaties in Noord-Irak. De commandant van de trainers in Arbil heeft ''goede hoop'' in februari van start te gaan. Dat heeft overste Harm maandag laten weten. Zijn achternaam mag niet bekendgemaakt worden.

Deze ''behoorlijke klus'' maakt deel uit van de strijd van de internationale coalitie tegen Islamitische Staat (IS). Hij verwacht dat tot maximaal honderd trainers in het noorden actief worden. De andere toegezegde dertig trainers zijn special forces die Iraakse commando's bij de hoofdstad Bagdad gaan opleiden.

''Bij de Koerden is vooral behoefte aan een basistraining.'' Een training die vier weken duurt, heeft zijn voorkeur. Maar er kunnen ook cursussen van een, twee of zes weken worden gegeven.

Schutters

De peshmerga's moeten op zes fronten worden verbeterd. Ze moeten betere schutters worden en meer medische vaardigheden leren. "Er bloeden nog mensen dood die een kogel in hun hiel hebben gehad."

Verder worden ze getraind om boobytraps en bermbommen beter te herkennen en simpele explosieven te ontmantelen. Tenslotte wordt gewerkt aan hun verdedigende en offensieve technieken en zal leiderschapstraining worden gegeven.

Omdat de lange frontlijn veel soldaten eist, moeten de korte trainingen dichtbij het front plaatsvinden. Er wordt nu op Koerdisch verzoek gekeken naar een stuk of negen locaties. ''Die zijn veilig, maar wel basic, dus simpele behuizing'', aldus de overste.

Arbil

Trainers blijven op deze militaire kampen één tot meerdere weken. Er wordt maar op één kamp tegelijk les gegeven. Het centrale kamp komt in Arbil, daar brengen meerdere landen hun trainers onder. Op hoeveel locaties uiteindelijk les zal worden gegeven, moet nog worden beslist.

''We zijn nog in de ontdekkingsfase'', zegt de overste die anderhalve maand in Arbil is. Alles wat er gebeurt, wordt gedaan op verzoek van de Koerdische regering. ''U vraagt, wij draaien.'' Maar de wil om getraind te worden is ''enorm''.

Of alle trainers direct naar Noord-Irak gaan, is nog niet zeker. Mogelijk gebeurt dat gefaseerd. Door de hevige strijd is het aanbod wat minder en als de strijd tegen IS vermindert, wordt de vraag om trainingen groter, aldus de commandant.

Het verhaal van het yezidisme, dat leeft dankzij overlevering

Koenders in Irak voor missie tegen IS | Vier dingen die u moet weten over IS
Dossier IS