De politie van New York is boos op burgemeester Bill de Blasio, na de moord op twee agenten zaterdag.

De Blasio heeft volgens de politievakbond 'bloed aan zijn handen', omdat hij een verkeerde houding zou hebben aangenomen in het debat over politiegeweld tegen minderheden.

Agenten rekenen hem aan dat hij sympathie toonde voor de demonstranten. Uit protest draaiden ze hun rug naar de burgemeester tijdens een persconferentie.

De houding van De Blasio heeft vaker voor een gespannen relatie tussen burgemeester en de grootste politievakbond van New York gezorgd. Volgens critici staat de burgemeester onvoldoende achter de burgers van New York als het nodig is.

Opmerkelijk is dat de vakbond sinds pas de mogelijkheid biedt aan agenten om de burgemeester te weren op hun begrafenis, mochten ze komen te overlijden tijdens hun werk. Hoeveel agenten daar interesse in hebben is niet bekend.

Een petitie die het opstappen van De Blasio eist, is maandag al meer dan 56.000 keer ondertekend. In de petitie wordt de burgemeester ongeschikt genoemd om New York te leiden.

Volgen

Ismaaiyl Brinsley, die de agenten doodschoot, had vooraf op Instagram gezet dat hij dit ging doen uit wraak voor de dood van de donkere Michael Brown en Eric Garner door politieagenten. Net voor de moord zou hij twee voorbijgangers hebben gevraagd hem te volgen op het sociale medium.

De 28-jarige Brinsley, die zelfmoord pleegde, was geen onbekende van de politie. Volgens een rechercheur werd hij in de afgelopen jaren 19 keer opgepakt voor onder meer verboden wapenbezit, diefstal en terroristische dreigingen.

In totaal moest hij negen keer de gevangenis in. Verder zou hij psychische problemen hebben gehad.

Video: Brooklyn herdenkt vermoorde politieagenten

Alles over de protesten in de VS in ons dossier | Rassenscheiding in Amerika nog altijd orde van de dag