De Keniaanse oppositieleider Raila Odinga gaat de deze week aangenomen antiterreurwetten langs gerechtelijke weg aanvechten. Als dat niet lukt, gaat hij oproepen tot massale demonstraties in het Oost-Afrikaanse land.

Dit zei Odinga tijdens een bijeenkomst zondag, waar hij de beperkingen van de persvrijheid en de burgerrechten hekelde.

Ook de VS, een belangrijke bondgenoot en handelspartner van Kenia, bekritiseerden de wet die president Uhuru Kenyatta vrijdag tekende.

''Wij zijn bezorgd over een aantal bepalingen in de wet, waaronder regels die de persvrijheid lijken te beperken'', aldus een in Washington uitgegeven verklaring.

De Nederlandse ambassadeur in Nairobi had al voor het parlementair debat donderdag gewaarschuwd dat de mensenrechten gewaarborgd moeten worden. Verdachten kunnen volgens de nieuwe wet bijna een jaar worden vastgehouden zonder in staat van beschuldiging te worden gesteld.

Vergunning

Media kunnen onder de nieuwe wetten worden gestraft als zij informatie drukken die ''waarschijnlijk tot vrees of bezorgdheid leidt''. Journalisten moeten bij de politie een vergunning aanvragen als zij onderzoek willen doen naar terrorisme of erover willen schrijven.

Kenia was jarenlang een eenpartijstaat, maar werd vanaf 1992 gedemocratiseerd en kreeg een relatief vrije pers en actieve burgerrechtenbeweging.

''Met deze wet maakt de regering zich op om de democratie te vermoorden'', aldus Odinga, die zelf tijdens de eenpartijstaat zonder vorm van proces gevangen heeft gezeten. De oppositieleider riep de Kenianen op wakker te worden en ''de natie uit handen van de tirannen te redden''.