De Tunesische presidentskandidaat Beji Caid Essebsi is volgens een belangrijke exitpoll zondag de grote winnaar geworden bij de presidentsverkiezingen in Tunesië.

Dat schrijft persbureau AP.

Volgens de exitpoll van onderzoeksbedrijf Sigma Conseil heeft de 88-jarige Essebsi 55,5 procent van de stemmen gekregen. Zijn grote rivaal, de 69-jarige zittende president Marzouki, zou 44,5 procent van de stemmen hebben gekregen.

De exitpolls van Sigma Conseil zijn bij de twee voorgaande verkiezingen in Tunesië betrouwbaar gebleken. Officiële uitslagen worden dinsdag pas verwacht.

''Ik draag mijn overwinning op aan de Tunesische martelaren. Ik bedank Marzouki, we moeten nu gaan samenwerken zonder mensen uit te sluiten", zei Essebsi tegen de Tunesische televisie.

Marzouki weigert zijn nederlaag toe te geven zolang de officiële resultaten nog niet bekend zijn. ''Ondanks dat de tegenstander de overwinning opeist, zijn de vooruitzichten positief voor ons. We kijken vooruit",' zei hij tegen zijn aanhang.

Minister

Essebsi was eerder minister van Binnenlandse Zaken en van Buitenlandse Zaken. Als president krijgt hij de verantwoordelijkheid voor het buitenlands en defensiebeleid van Tunesië. Zijn partij, Nida Tunis, won in oktober ook de parlementsverkiezingen.

De partij eiste zondag bijna meteen nadat de stembureaus sloten al de overwinning op. Bij het hoofdkantoor van de partij in Tunis werd volop gefeest.

Marzouki is sinds de val van het bewind van president Ben Ali (2011) aan het bewind. Oppositieleider Essebsi verwijt de zittende president dat hij wordt gesteund door salafisten en jihadisten en noemt hem zelfs extremistisch.

De presidentsverkiezingen vormen het sluitstuk van Tunesiës overgang naar democratie na de val van dictator Zine El Abidine Ben Ali in 2011.