De 20-jarige man die zaterdag een politiebureau in Frankrijk aanviel, had de vlag van terreurorganisatie Islamitische Staat op zijn Facebookpagina staan. 

Ook had hij meerdere radicaal-islamitische teksten en slogans op het sociale netwerk geplaatst, schrijven Franse media zondag.

De man uit het overwegend christelijke Burundi, Bertrand Nzohabonayo, had zich onlangs bekeerd tot de islam. Na zijn bekering had hij de naam Bilâl aangenomen.

De man woonde sinds enkele jaren in Joué-lès-Tours, 250 kilometer ten zuiden van Parijs. Daar viel hij zaterdag het politiebureau zwaaiend met een mes binnen en riep in het Arabisch ''God is groot". Hij verwondde een aantal agenten met zijn mes. Een agent trok daarop zijn dienstwapen en schoot de man dood.

Opdracht

Volgens het OM was er kennelijk sprake van noodweer. De autoriteiten onderzoeken nog of de man op eigen initiatief handelde of in opdracht van een persoon of organisatie.

Voor zover bekend heeft hij geen brief of boodschap achtergelaten.

Van IS is bekend dat zij haar aanhangers wereldwijd oproept aanslagen te plegen op westerse doelen.

Syrië

Nzohabonayo had zich eerder schuldig gemaakt aan kleine criminaliteit als drugshandel, afpersing, diefstal en heling. Hij was bij de autoriteiten niet in beeld om zijn radicale denkbeelden, in tegenstelling tot zijn broer. Die was eerder van plan om naar Syrië te vertrekken.

Volgens de Franse geheime diensten is er een versterkte terreurdreiging door de Franse steun aan de strijd tegen IS in Irak en Syrië.

Vier dingen die u moet weten over IS l Dossier IS