Juan Carlos Varela heeft zaterdag als eerste president van Panama een officieel eerbetoon gebracht aan de slachtoffers van de Amerikaanse invasie 25 jaar geleden. 

De VS vielen op 20 december 1989 Panama binnen. De Amerikanen ontvoerden de toenmalige sterke man van het Latijns-Amerikaanse land, generaal Manuel Antonio Noriega.

Varela laat een nader onderzoek instellen naar de invasie zonder toestemming van de Verenigde Naties. Zo wil hij het aantal slachtoffers laten vaststellen. Volgens organisaties van overlevenden en nabestaanden ligt dat tussen 500 en 5000 doden.

Nabestaanden marcheerden zaterdag door de 'martelarenwijk' El Chorrillo van Panama-stad die tijdens de invasie van 26.000 Amerikaanse militairen met de grond gelijk is gemaakt. Zij riepen tijdens hun mars anti-imperialistische slogans.

Invasie

De Algemene Vergadering van de VN veroordeelde de Amerikaanse invasie op 29 december 1989 als ''flagrante schending van het internationaal recht''.

Noriega zit nog steeds vast, na achtereenvolgens in de VS, Frankrijk en Panama te zijn veroordeeld wegens drugshandel, witwassen van geld en moord en schending van de mensenrechten.