De Duitse binnenlandse veiligheidsdienst BfV kan niet genoeg nieuwe spionnen vinden. Op een recente advertentie kwam geen enkele sollicitatie binnen.

Kennelijk kunnen veel mensen zich niet voorstellen dat de geheime dienst via advertenties naar nieuwe medewerkers zoekt en denken ze dat er sprake is van een soort 1 aprilgrap.

''Gezocht: Medewerker inlichtingendienst voor observatie'', stond onlangs in een aantal Keulse kranten. ''Dat is geen grap, maar een heel gewone procedure'', aldus BfV-baas Hans-Georg Maaßen zaterdag in de krant Süddeutsche Zeitung.

Man met regenjas

De BfV betaalt niet bijster goed voor mensen in de buitendienst: maximaal 2900 euro bruto voor een beginnend 'man met zo'n regenjas'. Ook is de werkdruk hoog omdat er als gevolg van de situatie in Syrië en Irak meer salafisten en jihadisten in de gaten moeten worden gehouden; de ondernemingsraad klaagt over de vele overuren.

Ook heeft de reputatie van de BfV flinke schade opgelopen door de affaire rond de Nationaal-Socialistische Ondergrondse (NSU): voor veel mensen lijkt het alsof de geheime dienst alleen achter politiek links aan zit, maar blind is voor de misdaden van extreem rechts.