Cuba wacht een ''lange en ingewikkelde strijd'' voordat de Verenigde Staten de economische sancties tegen het land zullen opheffen. President Raúl Castro heeft dat zaterdag tegen het Cubaanse parlement gezegd.

De Amerikaanse president Barack Obama en Castro maakten woensdag gelijktijdig bekend dat de twee landen de diplomatieke banden na ruim een halve eeuw herstellen. De mededeling ging gepaard met een gevangenenruil.

Castro bevestigde dat hij in april naar Washington reist om deel te nemen aan een top van Amerikaanse landen. Hij zal dan voor het eerst sinds het akkoord Obama ontmoeten.

Obama heeft de steun van het Amerikaanse Congres nodig om iets te kunnen veranderen aan de sancties die de VS in de jaren zestig tegen Cuba afkondigden, als reactie op de communistische revolutie in dat land.

Ban Ki-moon

Secretaris-generaal Ban Ki-moon van de Verenigde Naties prijst Obama voor het aanhalen van de banden met Cuba. Dat zei hij zaterdag in Bamako, de hoofdstad van Mali, waar hij aanwezig was om de hulpverleners die strijden tegen ebola te bedanken.

Ban zei dat hij Washington al eerder had gevraagd om toenadering te zoeken. "Ik ben blij dat ze daar nu eindelijk mee akkoord zijn gegaan."

De secretaris-generaal noemt niet alleen Obama moedig, maar waardeert ook de houding van Castro voor het aanhalen van de diplomatieke banden tussen de twee landen.

Video: Cuba voorziet lang proces