De Italiaanse regio Toscane wordt al twee dagen opgeschrikt door aardschokken met een kracht oplopend tot 3,5 op de schaal van Richter. 

In het wereldberoemde wijnbouwgebied Chianti durven honderden mensen niet meer in hun huizen te slapen.

Zij brengen de nachten door in hun auto's of in door de burgerbescherming opgezette tenten, aldus de krant la Repubblica zaterdag.

Op sociale media zeggen Italianen dat vooral de wijn moet worden gered.

Palazzo Vecchio

Een groep Chinese toeristen moest vrijdag op last van de burgemeester Palazzo Vecchio verlaten, het middeleeuwse stadhuis van Florence. Een Engelse toeriste vertelt hoe zij het daarnaast gelegen museum Uffizi moest verlaten: ''Het hele gebouw begon te schudden.''

Er zijn geen gewonden gevallen door de aardschokken. Sommige scholen in Toscane zijn gesloten; enkele gebouwen beschadigd, zoals het stadhuis van Greve. Enkele kerken mogen niet worden betreden. Daarom worden sommige pleinen in gereedheid gebracht om daar zondag de mis in de buitenlucht te kunnen vieren.

Michelangelo

Minister Dario Franceschini van Cultuur maakte bekend dat hij 2 ton beschikbaar stelt om David van Michelangelo eindelijk op een aardbevingsbestendig voetstuk te zetten. ''Een absoluut meesterwerk zoals David mag geen enkel risico lopen'', aldus de bewindsman.

Michelangelo vervaardigde het renaissancebeeld tussen 1501 en 1504. Het wereldberoemde witte marmeren beeld staat in de Galleria dell'Accademia in het centrum van Florence.