In het Sinjargebergte in Syrië hebben peshmergastrijders een massagraf met zeventig lichamen gevonden. 

Volgens de Koerdische nieuwssite Rudaw gaat het om yezidi's die zijn gedood door Islamitische Staat (IS).

De yezidi's, een Koerdische religieuze minderheid, werden afgelopen zomer door IS omsingeld. Velen werden gedood. Het lot van de yezidi's was voor de Amerikaanse president Barack Obama mede aanleiding om de radicale soennitische terroristen van IS te laten bombarderen. Veel van de yezidi's konden daarop veiliger gebied bereiken.

De peshmerga's wisten afgelopen week de weg naar het gebergte te veroveren. Daar bevonden zich nog altijd yezidi's, vooral ouderen en zwakkeren, die eerder niet konden worden gered.

Raqqa

IS heeft honderd buitenlandse strijders gedood die weg wilden uit de Syrische stad Raqqa, het hoofdkwartier van IS. Een Syrische opstandeling heeft dat gezegd tegen de Britse krant Financial Times. De buitenlandse strijders wilden volgens de anonieme bron van de krant niet langer deelnemen aan de strijd van IS. Het is niet bekend of er Nederlanders onder de slachtoffers zijn.

Medio oktober werd al bekend dat IS vijf Britten, drie Fransen, twee Duiters en twee Belgen gevangen had genomen omdat ze terug wilden naar hun thuisland. Ze zouden dat hebben gewild omdat ze niet tegen de troepen van de Syrische president Bachar al-Assad streden, maar tegen Syrische opstandelingen.

Kobani

Koerdische strijders hebben na zware gevechten met leden van IS terreinwinst geboekt in Kobani. Dat hebben een Koerdische politicus en het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten gezegd.

Volgens Nawaf Khalil van de Koerdische Democratische Eenheidspartij hebben de Koerdische strijders terreinwinst geboekt in zes wijken. Bovendien hebben ze een beleg geslagen rond een cultureel centrum in het oosten van de stad dat in handen van IS is.

Het Observatorium meldt dat de belangrijkste Koerdische strijdmacht, de Volksbeschermingseenheden (YPG), diverse IS-strijders heeft gedood.

Luchtaanvallen

IS begon het offensief in Kobani in september. De extremisten wisten delen van de stad te veroveren evenals tientallen dorpen die om de stad heen liggen. Koerdische strijders hebben de extremisten de afgelopen tijd weten terug te dringen, daarbij gesteund door luchtaanvallen van de internationale coalitie die onder leiding van de Verenigde Staten staat.

Vier dingen die u moet weten over IS l Dossier IS

Syrische burgeroorlog blijft fel en complex l Interview met HRW-onderzoeker over Syrië

Chronologie van de Syrische burgeroorlog l Dossier Syrië