De Verenigde Staten gaan mogelijk een heel leger aan tanks en pantservoertuigen verkopen aan Irak. Met de deal is naar schatting een bedrag van 3 miljard dollar (2,4 miljard euro) gemoeid.

Dat heeft het Defensie Veiligheids-samenwerkingsagentschap (DSCA) van het Pentagon vrijdag (lokale tijd) laten weten in persverklaringen.

Volgens het DSCA heeft het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken haar goedkeuring gegeven aan de ''mogelijke verkoop", na een verzoek van de Iraakse regering.

Hierbij gaat het onder meer om M1A1 tanks, machinegeweren, pantservoertuigen en bijbehorende uitrusting.

IS-strijders

De voorgenomen verkoop draagt bij aan de nationale veiligheid van de VS en helpt Irak de veiligheid in het land, waar IS-strijders dood en verderf zaaien, te vergroten.

Volgens het DSCA toont de verkoop van de tanks aan dat de VS ''voortdurend inspanningen doet om Irak te helpen zich te ontwikkelen tot een stabiel, zelfstandig en soeverein land".

Uitvoering van de deal zou betekenen dat vijf vertegenwoordigers van de Amerikaanse overheid en honderd werklieden tot vijf jaar naar Irak afreizen om daar onder meer te helpen bij de levering van de militaire voertuigen, onderhoud en logistieke ondersteuning.

AM General, gespecialiseerd in het ontwikkelen van militaire technologie, wordt een belangrijke partij.