De Amerikaanse president Barack Obama verwacht dat er een verandering in de mensenrechtensituatie zal plaatsvinden in Cuba, ook al zal dat niet over een nacht ijs gaan.

Dat zegt hij vrijdag tijdens zijn laatste persconferentie van dit jaar.

De relaties met Cuba zullen na ruim vijftig jaar versoepeld worden, zo maakte Obama woensdag bekend. Het regime van Fidel Castro, en de laatste jaren Raul Castro, is sinds het embargo van de Verenigde Staten niet veranderd.

Volgens Obama blijft de Cubaanse regering het volk blijven onderdrukken. "Maar we moeten toch iets anders proberen. Er is meer kans op verbetering als we het op een nieuwe manier proberen."

Obama is bang dat eventuele verandering langzamer zal gaan zoals hij zou willen. "Maar feitelijk is het niet anders dan andere dictatoriale landen waar we een ambassade hebben."

Video: Obama verwacht verandering situatie in Cuba

Afro-Amerikanen

Tijdens de persconferentie ging Obama ook in op de kloof in inkomen en welvaart tussen blank en zwart in de Verenigde Staten. Hoewel die nog steeds bestaat, zijn de Afro-Amerikanen over het geheel genomen beter af sinds Obama begin 2009 aan de macht kwam, aldus de president.

Obama is de eerste zwarte president in de Amerikaanse geschiedenis. Hij beklemtoonde dat er nog veel werk moet worden verzet om de kloof tussen de blanke Amerikanen en de Afro-Amerikanen te dichten.

De president wees erop dat veel van de banen die sinds 2009 zijn ontstaan en veel van de huizen die sindsdien zijn gebouwd, naar Afro-Amerikanen zijn gegaan.