De Palestijnen hebben woensdag een ontwerpresolutie ingediend bij de VN-Veiligheidsraad waarin staat dat er binnen een jaar een vredesakkoord moet zijn met Israël.

Het akkoord moet de "visie van twee onafhankelijke, democratische en welvarende staten" vertegenwoordigen.

De Palestijnen willen soevereiniteit op de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook, gebieden die sinds 1967 door Israël zijn bezet.

Ook willen ze Oost-Jeruzalem als hoofdstad van de staat Palestina. Israël zou accepteren dat Palestina als soevereine staat bestaat, maar zou niet akkoord gaan met de gebiedsverdeling van voor 1967.

Veto

De Veiligheidsraad kan binnen 24 uur al stemmen over de resolutie. Die wordt aangenomen als negen landen hebben voorgestemd. Als dat gebeurt, moeten de Verenigde Staten, die bondgenoten zijn met Israël, beslissen of ze een veto uitspreken.

De Palestijnen dienden in oktober ook al een resolutie in. Daarin stond dat Israël in november 2016 weg moest zijn uit Palestijnse gebieden, maar onder meer de VS was daar tegen.

Truc

Israël noemde de jongste resolutie donderdag ''een truc''. Volgens minister van Buitenlandse Zaken Avigdor Lieberman zal het de zaak geen goed doen.

''Dit zal een overeenkomst zeker niet versnellen want zonder het meedoen van Israël, zal niks veranderen''. Volgens hem kan de Veiligheidsraad zich beter bezighouden met zaken die ''echt belangrijk zijn voor de burgers in de wereld''.

Achtergrond: Onzekere tijd voor Israël en de Palestijnen