De Amerikaanse president Barack Obama heeft woensdag aangekondigd dat hij de betrekkingen met Cuba wil normaliseren. Hij mag van de wet niet zelf het strenge embargo opheffen.

De beoogde versoepeling van de bestaande sancties hebben betrekking op:

- Diplomatieke relaties. Die moeten hersteld worden en de VS heropenen daarvoor de ambassade in Havana. Minister John Kerry (Buitenlandse Zaken) bekijkt of Cuba van de lijst van 'terreursponsors' gehaald kan worden. Er moet overleg komen over onder meer ebolabestrijding, migratie, drugssmokkel, milieubescherming en het verloop van de maritieme grenzen.

- Reizen tussen de landen. Er zullen meer Amerikanen naar Cuba kunnen. Het algehele reisverbod blijft echter van kracht tot het Congres het afschaft. Amerikanen kunnen nog niet als toerist naar Cuba. Wel komen er meer mogelijkheden voor onder anderen familie van Cubanen, onderzoekers, journalisten, sportlui, artiesten en onderwijzers.

- Handel. Het zal worden toegestaan onder bepaalde omstandigheden toch handel te drijven met Cubaanse particuliere ondernemingen.

- Betalingsverkeer. Amerikaanse banken kunnen met Cubaanse samenwerken om betalingsverkeer te vergemakkelijken. Het moet onder meer voor Amerikanen mogelijk worden met creditcards in Cuba te betalen. Amerikaanse banken in het buitenland mogen straks ook Cubanen als klant aannemen.

- Telecommunicatie: Telecommunicatietechniek mag naar Cuba worden uitgevoerd en providers mogen in Cuba aan commerciële dienstverlening doen.