Cuba en de VS gaan hun diplomatieke betrekkingen herstellen. Die werden bijna 54 jaar geleden verbroken na de communistische machtsovername door Fidel Castro (88). Een overzicht in jaartallen.

1959: Op 1 januari valt Havana in handen van de guerrilla die de marxist Fidel Castro aanvoert. President Fulgencio Batista had op oudejaarsavond de benen genomen.

1960: Cuba nationaliseert Amerikaanse eigendommen. In oktober wordt de export vanuit de VS naar Cuba verboden, behalve medicijnen en voedsel.

1961: Op 3 januari verbreekt Washington de betrekkingen met Cuba. In april doen door de CIA gesteunde Cubanen een mislukte poging voet aan land te krijgen in de Cubaanse Varkensbaai.

1962: In februari wordt het exportverbod een totaal embargo tegen Cuba. In oktober plaatst de Sovjet-Unie raketten op Cuba, 'de Cubacrisis'.

1977: Amerikanen keren terug naar de verlaten ambassade aan het strand van Havana. Het wordt het 'belangenbureau'. Embargo verlicht.

1980: Castro staat enige tijd een uittocht van landgenoten toe. Via de haven van Mariel varen in korte tijd naar schatting 125.000 Cubanen naar de VS.

1995: Cuba en de VS sluiten akkoorden over migratie.

1996: Het Amerikaanse Congres neemt het voortouw in de relatie en verscherpt het embargo weer met de wet Helms-Burton.

1991: President George Bush verscherpt embargo verder.

2008: Fidel Castro treedt af als president. Broer Raúl volgt hem op.

2009: President Barack Obama heft reisbeperkingen en beperkingen op het betalingsverkeer ten aanzien van Cubaanse Amerikanen op.

2013: Obama schudt Raúl Castro de hand bij begrafenis Nelson Mandela.

2014: Obama en Castro besluiten na een gevangenenruil in december dat diplomatieke betrekkingen worden hersteld.