Op de rampplek van vlucht MH17 in Oekraïne hebben Nederlandse experts dinsdag wrakstukken en persoonlijke bezittingen opgehaald. De wrakstukken zijn woensdag aangekomen in Charkov. 

Dat heeft het ministerie van Veiligheid en Justitie woensdag gemeld.

De wrakstukken worden opgeslagen in Charkov en komen vooralsnog niet naar Nederland. De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) heeft ze momenteel niet nodig voor het onderzoek naar de oorzaak van de ramp. De wrakstukken blijven daar wel voor beschikbaar.

De wrakstukken die zijn aangemerkt als belangrijk voor het onderzoek zijn vorige week aangekomen op luchtmachtbasis Gilze-Rijen. Vier konvooien met in totaal zestien vrachtwagens brachten de stukken vanuit Oekraïne naar Nederland.

Dinsdag werden de wrakstukken met hulp van de lokale bevolking in de dorpen Grabovo en Rozsypne op vrachtauto’s geladen. In totaal gaat het om 200 kubieke meter. De lokale bevolking droeg dinsdag ook persoonlijke bezittingen die zijn gevonden op de rampplek over. Die spullen worden ook naar Charkov gebracht en uiteindelijk naar Nederland. Wanneer dit gebeurt is nog niet bekend.

Penningen

Namens het kabinet krijgen deze week ''enkele duizenden'' hulpverleners een herdenkingspenning uitgereikt als dank voor hun inzet na de ramp met vlucht MH17 in Oekraïne.

Burgemeester Theo Weterings van Haarlemmermeer overhandigde woensdagmiddag in het raadhuis in Hoofddorp zo'n 220 penningen aan medewerkers van Schiphol, KLM, Malaysia Airlines, politie, GGD, de veiligheidsregio Kennemerland en de gemeenten Haarlem en Haarlemmermeer.

Tijdens de korte en sobere ceremonie in Hoofddorp werd een minuut stilte voor de slachtoffers en nabestaanden in acht genomen. Premier Mark Rutte sprak de aanwezigen toe in een videoboodschap.

Hilversum

Dinsdag ontvingen 110 Hilversummers een herdenkingspenning voor hun inzet na de ramp, uit handen van burgemeester Pieter Broertjes. Onder hen brandweerlieden, politieagenten, scholen, maatschappelijke instellingen en ambtenaren van de gemeente.

De kleine, vierkante penning is ontworpen door Corry Ammerlaan-Van Niekerk met een uitgespaarde cirkel die de leegte symboliseert.

Dossier MH17 | Chronologie van de vliegramp