Pakistaanse Talibanstrijders hebben dinsdag in het noorden van Pakistan een door het leger gerunde school aangevallen. Daarbij zijn zeker 141 mensen omgekomen, onder wie meer dan honderd kinderen. 

Ook zijn er meer dan honderd gewonden gevallen. Na ruim zes uur zijn alle aanvallers door veiligheidstroepen gedood.

Dat melden de Pakistaanse autoriteiten dinsdagmiddag, aldus persbureau AFP. Het is één van de meest bloedige terreuraanslagen in Pakistan ooit.

Persbureau Bloomberg meldt op gezag van een lokale functionaris zelfs een dodental van 146.

De aanval begon even voor 8.30 uur (Nederlandse tijd) als een gijzeling. Zes Talibanstrijders zouden de school zijn binnengevallen toen er examens werden gehouden. Op dat moment waren er zo'n vijfhonderd mensen in het schoolcomplex aanwezig.

Schoten

Volgens een politiewoordvoerder schoten de aanvallers lukraak in het rond. In de school, die door het leger wordt gerund, klonken bijna zes uur lang schoten. Zwaarbewapende troepen omsingelden de school en vielen de klaslokalen "één voor één binnen".

Terwijl een deel van de school kon worden ontruimd, werd in een ander deel urenlang gevochten en werden kinderen gegijzeld.

Video: Ouders in onzekerheid bij Pakistaanse school

Oudere scholieren

Een woordvoerder van de Pakistaanse Taliban stelt dat de aanvallers de instructie hadden gekregen om de oudere scholieren neer te schieten.

De zegsman van de Tehreek-e-Taliban Pakistan (TTP) zegt dat de militaire school was uitgezocht om aanvallen van het leger op burgers in het noordwesten van het land te wreken. "We kozen de school uit omdat de regering onze vrouwen en familie tot doelwit heeft gemaakt.''

De school wordt door het leger gerund, en is daardoor een legitiem doelwit voor de militante moslims. "We willen dat ze (de overheid, red.) de pijn voelt'', aldus de woordvoerder van de terreurgroep.

De TTP herbergt strijders van verschillende stammen die de Pakistaanse staat bestrijden. Het zijn voornamelijk Pathanen uit het economisch erg achtergebleven bergachtige grensgebied met Afghanistan. Ze bestrijden de regering in Islamabad en de in hun ogen westerse elite onder meer met een puriteinse versie van de islam.

'Nationale tragedie'

De Pakistaanse premier Nawaz Sharif noemt de aanval op de school "een nationale tragedie''.  

Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken spreekt dinsdag van "een nieuw dieptepunt, een laffe aanslag op onschuldige mensen, op schoolgaande kinderen". Hij laat weten "enorm geschokt'' te zijn. 

Koenders wijst erop dat het "uitdagend en kwetsbaar is'' om naar school te gaan in Peshawar.

De stad ligt in het hoge noorden van Pakistan, niet ver van de grens met Afghanistan. In het gebied vechten de extremistische Taliban tegen de Pakistaanse regering. Koenders bezocht het gebied in 2009. Hij was toen minister voor Ontwikkelingssamenwerking.

Koenders hoopt dat de daders worden gevonden en berecht. "Een gruweldaad als deze mag niet onbestraft blijven.''

Locatie Peshawar in Pakistan: