De man die maandag bezoekers van een café in Sydney gijzelde, heeft één van die mensen neergeschoten. Dat zegt een cameraman van het Australische 7News dinsdag.

Bij de uren durende gijzeling kwamen twee gijzelaars en de gijzelnemer om het leven.

Parker zat in het kantoor van 7News, recht tegenover het café. De redactie werd ontruimd, maar Parker mocht blijven. Hij had namelijk de beschikking over een zeer goede camera, waardoor hij de politie kon helpen met het volgen van de gijzelnemer.

Uren zat Parker samen met een sluipschutter in het kantoor. ''Telkens als er gijzelaars ontsnapten, juichten we. Maar je zag hoe de gijzelnemer bozer werd, en mensen ging bedreigen in het café. Zeker toen er mensen ontsnapten, werd hij woedend'', vertelt Parker.

''We hoorden een schot, en hij (de sluipschutter, red.) bevestigde: gijzelaar neer bij het tweede raam. Geen zes seconden daarna vielen de commando's binnen.''

De politie heeft vooralsnog niet willen zeggen door wiens kogels de gijzelnemer en twee overleden gijzelaars zijn gedood. Wel is bekend dat een escalatie in het café de reden was voor de inval.

Steun

Volgens de Australische politie is het nog onduidelijk waarom de 50-jarige Man Haron Monis in totaal zeventien mensen gijzelde. Wel is duidelijk dat hij een bekende was van de politie en op borgtocht vrij was.

In Sydney kwamen veel mensen samen om hun steun te betuigen. Al snel lag er een bloemenzee voor de deur van het café en mensen lieten briefjes achter.

Veiligheid

Naar aanleiding van de gijzeling gaat de politie in Sydney de komende weken prominent aanwezig zijn in het openbare leven. Dat moet de inwoners van de Australische stad het vertrouwen geven dat ze veilig zijn en gewoon hun dagelijkse routine kunnen volgen, maakt de politie dinsdag bekend.

''Ons doel is om in een hoge mate van veiligheid te voorzien en om de bewoners te verzekeren dat ze veilig zijn en zich veilig kunnen voelen tijdens deze zware tijden'', aldus assistent-commissaris Mick Fuller. 

De komende drie weken zullen agenten zichtbaar aanwezig zijn in openbare ruimtes en het openbaar vervoer, en ingezet worden waar en wanneer het maar nodig is.

'Verschrikkelijk'

De Australische premier Tony Abbott noemde op een persconferentie dinsdagochtend de gijzeling ''een verschrikkelijke en onbeschrijfelijk tragische gebeurtenis".

''Het herinnert ons er ook aan dat een vrij, open, genereus en veilig land als het onze, kwetsbaar is voor politiek gemotiveerd geweld", zei hij.

Abbott betuigde namens alle Australiërs steun aan de nabestaanden van de slachtoffers. Dat zijn een 34-jarige man, de manager van Lindt Chocolat Cafe, en een 38-jarige vrouw. Zij was advocaat en moeder van drie kinderen. Het advocatenkantoor waar ze werkte, zat in de buurt van het café.

''We zullen hier een aantal lessen uit trekken, maar welke dat zijn weten we nog niet", zei Abbott. De premier vertrekt dinsdagochtend naar Sydney om te praten met onder meer de politie en veiligheidsinstanties over het gijzelingsdrama.