Duizenden mensen zijn maandagavond in Duitsland de straat opgegaan om te demonstreren tegen de islamisering van het Westen.

Ongeveer 15.000 Duitsers liepen mee in een mars in de stad Dresden in het oosten van het land.

De demonstratie was georganiseerd door Pegida. De relatief nieuwe beweging die tegen buitenlandse en islamitische invloeden is, roept al meer dan een week mensen op om te protesteren.

Maandagavond deed een recordaantal Duitsers mee. De betogers willen dat er minder moslims en andere asielzoekers worden opgevangen in het land. Ze zwaaiden met Duitse vlaggen, kaarsen en spandoeken. Ook schreeuwden ze: "Wij zijn het volk".

"Ik ben gepensioneerd. Ik krijg maar een klein pensioen, maar ik moet betalen voor deze mensen. Niemand heeft me dat gevraagd", riep een oudere man die meeliep. Een vrouw die speciaal 80 kilometer had gereisd om de demonstratie bij te wonen, zei tegen de BBC dat ze bezorgd is om het land.

Asielzoekers

Duitsland heeft het afgelopen jaar veel meer asielzoekers gekregen door onder meer de oorlog in Syrië en Irak. In 2014 zijn ongeveer 200.000 asielaanvragen binnengekomen. In 2013 waren dat er nog 127.000. Duitsland is een van de landen die de meeste vluchtelingen opvangen.

In Nederland worden 250 Syrische vluchtelingen opgevangen. Eind november besloot de Tweede Kamer dat aantal niet te verdubbelen.

Tegelijkertijd was er een tegendemonstratie in Dresden. Meer dan zesduizend demonstranten waren op de been om te protesteren tegen Pegida. Het kwam niet tot grote incidenten.

Video: Duizenden betogers tegen islamisering Westen