Het centrale deel van het Indonesische eiland Java is vrijdagnacht (plaatselijke tijd) getroffen door een aardverschuiving. 

Het aantal dodelijke slachtoffers is opgelopen naar 19, terwijl nog meer dan 91 mensen worden vermist, meldt Al-Jazeera.

De aardverschuiving in de heuvelachtige regio Banjarnegara werd veroorzaakt door stortregens. Honderden huizen zijn bedolven onder de modder, evenals grote bosgebieden en elektriciteitspalen. Vijftien mensen konden door reddingswerkers worden gered. Elf van hen zijn opgenomen in het ziekenhuis.

Vooral het dorpje Jemblung is zwaar getroffen. Er zijn inmiddels zeven lichamen geborgen. Daarnaast moesten ongeveer veertig gewonde dorpelingen naar het ziekenhuis. Vier van hen zouden in kritieke toestand verkeren. Bijna vierhonderd inwoners zijn geëvacueerd na het natuurgeweld. Zij zijn naar tijdelijke schuilplaatsen gebracht.

Honderden hulpverleners, onder wie politiemensen en militairen, zijn bezig met een grote zoekactie. Ze graven met hun blote handen en schoppen door het puin op zoek naar overlevenden. Later werden ze geholpen door bulldozers en andere graafmachines.

Evacuatieroute

Het vinden van meer slachtoffers wordt bemoeilijkt omdat de evacuatieroute ook is getroffen door de aardverschuiving, zeggen autoriteiten.

Stortbuien veroorzaken regelmatig aardverschuivingen en overstromingen in Indonesië. Miljoenen mensen wonen er in vruchtbare overstromingsgebieden.

Video: Slachtoffers op Java na aardverschuiving