Een zeldzaam zware storm in combinatie met hevige regenval heeft in Californië veel overlast veroorzaakt. Ook de aangrenzende staat Oregon werd getroffen.

Een dakloze man die met zijn zoon kampeerde overleed donderdagmorgen toen een tak op zijn tent terecht kwam.

Door het noodweer kwamen donderdag aan de westkust van de Verenigde Staten meer dan 200.000 bewoners zonder stroom te zitten en bleven scholen dicht. Verder moesten op het vliegveld van San Francisco meer dan tweehonderd vluchten worden geannuleerd en ontstonden flinke vertragingen.

De Amerikanen krijgen regen, sneeuw, hoge golven en fikse windvlagen te verduren. Plaatselijk kan ruim twintig centimeter regen gaan vallen. In de bergen kan een vers pak sneeuw van zo'n zeventig centimeter komen te liggen.

Door de harde wind van zo'n honderd kilometer per uur kunnen kerstversieringen wegwaaien, zo wordt gewaarschuwd.

In afwachting van het natuurgeweld worden ook wegen gesloten. Er wordt gewaarschuwd voor zogeheten flash floods, zeer plotse en hevige overstromingen. In heuvelachtige gebieden moet rekening worden gehouden met modderstromen.

Treinstations

De stroomuitval treft vooral mensen in en rondom de baai van San Francisco. Het is nog onduidelijk om hoeveel mensen het precies gaat. Door een storing in een transformatorhuisje is ook een van de treinstations in de stad gesloten. Zeker tien veerbootdiensten zijn stilgelegd.

De vele neerslag is voor boeren een opluchting. Californië kampt namelijk met een recorddroogte. Volgens meteorologen moet het nog "maanden regenen om een eind te maken aan de droogte".

Video: Scholen Californië dicht om storm