De afgelopen dagen is er in het Oostzeegebied sprake van "ongekende activiteit" door de Russische marine en luchtmacht.

Dat heeft de Poolse minister van Defensie, Tomasz Siemoniak, donderdag gezegd.

De Russische operaties vinden plaats in internationale wateren en in het internationale luchtruim. Volgens Siemoniak zijn ze bedoeld om de NAVO op de proef te stellen, maar dragen ze niet bij aan "het bouwen van goede betrekkingen en vertrouwen".

In het interview werd Siemoniak ook gevraagd naar de onderschepping van twee Russische bommenwerpers door Nederlandse F-16's. Hij wil niet op de details ingaan, maar zegt wel dat het incident er "één van vele" is. 

Krachtsvertoon

De minister bespreekt het incident later op donderdag met zijn collega's van de drie Oostzeestaten. Polen beschouwt het krachtsvertoon niet als een voorbereiding op oorlog, zegt de minister. 

Estland heeft woensdag de Russische ambassadeur op het matje geroepen, omdat een Russisch vliegtuig het Estlandse luchtruim zou hebben geschonden.

Het Russische ministerie van Defensie ontkent dit en zegt dat het slechts ging om een routinevlucht van Moskou naar de enclave Kaliningrad "in overeenstemming met de internationale regels voor het gebruik van het luchtruim".