De autoriteiten in Hongkong hebben donderdag een belangrijke protestlocatie geheel ontruimd. Het weghalen van de barricades onder toeziend oog van een grote politiemacht verliep zonder problemen.

Met het opruimen van de versperringen kwam een einde aan meer dan twee maanden van demonstraties in de straten van de stad. Demonstranten benadrukken echter dat hun protest hiermee nog niet ophoudt, meldt persbureau AFP.

Het opdoeken van het kamp in het zakendistrict Admiralty was vooraf door de politie aangekondigd. Het hooggerechtshof gaf daar toestemming voor, omdat de protesten leidden tot verkeersopstoppingen.

Aanvankelijk waren er nog tienduizend betogers in Hongkong samengekomen, maar uiteindelijk daalde dat aantal tot een paar honderd. Wie niet mee zou werken aan de ontruiming, liep het risico te worden opgepakt.

De politie, er stonden zevenduizend agenten klaar, ondervond weinig weerstand bij de schoonveegactie. Wel zeiden betogers dat ze spoedig opnieuw de straat op gaan om te protesteren.

Bekijk video:

Leuzen

Zo'n dertig academici hielden de opruimwerkzaamheden samen met mensenrechtenorganisaties nauwlettend in de gaten. Sommige betogers scandeerden leuzen als: "Wij willen universeel stemrecht". Ook verspreidden ze pamfletten met de tekst: "We komen terug".

Hongkong is al tweeënhalve maand in de ban van protesten. De betogers, veelal studenten, pleiten voor meer democratie, minder inmenging van China en vrije verkiezingen in 2017.